Motherhood

Како да префрлам дел од многуте домашни обврски на својот сопруг

Јас и мојот сопруг имаме три мали деца. Тој работи со полно работно време и јас работам со скратено работно време во тешка и стресна работа. Тој добар татко, споделува практични должности за грижа за децата кога не е на работа. Проблемот е во тоа што го земам поголемиот дел од менталниот товар кога станува збор за семејниот живот: целото планирање, организирање и крајна одговорност. Ако нешто ми се лизне, тој нема да го фати.

Се обидов да го користам ова. Се обидовме да ги поделиме задачите рамномерно, во практични и во „оние кои треба да се запомнат“, како на пример, да се сеќаваме кога децата се закажани на состанок од стоматолог. Мојот сопруг продолжува да ги извршува своите задачи во променлива мерка, но е 50/50, дали ќе забележи дека нешто е потребно / должно.

Неколку пати се обидов да разговарам за оваа нерамнотежа, но едноставно завршува во расправија. Мојот сопруг мисли дека прави еднаков удел и дека јас сум неразумна. Не можам да му илустрирам колку ментален товар носам. Знам дека еден пристап би бил да престанам да правам нешто од работите што ги правам и да му дозволам да превземе. Јас се обидов да го направам тоа, но има работи кои што не смеам да ги испуштам.

Изминатите неколку години беа тешки и за нас; помеѓу тоа и мојата работа, ми треба малку простор, затоа сакам да можам да ја споделам семејната одговорност повеќе рамномерно. Како можам да го сторам тоа?

Одговорот е следен: направете повеќе простор и време за вас.
Потребата за простор е толку важна. И ви треба, далеку од семејниот дом и работата. Можете ли да го направите тоа, дури и да се само неколку часа неделно? Кога имате деца кои постојано го бараат вашето внимание, имате право повремено да бидете „себични“.

Напиши коментар