Cafe Del Mar

Како полесно да најдете решение за проблемот: обидете се со оваа техника – потребни ви се 5 минути

Проширете го вниманието со овие едноставни техники …

Ако треба да „паузирате“, обидете се со техниката за смирување Gently Alert Attention Wide Open, осмислена од Sandy C. Newbigging, британски учител за медитација.

Можете да ја практикувате во секое време со отворени очи.

На пример, додека го читате текстот на оваа страница, опуштете го вашиот поглед со проширување на видното поле надесно и налево. Не гледајте директно, ниту лево ниту десно. Наместо тоа, користете периферна визија за да забележите што е околу вас. Вашиот поглед веројатно ќе биде заматен, но ова искуство ќе ви покаже какво е чувството кога широко ќе го „отворите“ вашето внимание и ќе го смирите умот, објаснува авторот на популарни книги за техники на медитација.

Паузирајте за подобри решенија

Понекогаш се впуштаме во решавањето на проблемот што почнува да изгледа нерешлив. Во суштина, започнуваме да се вртиме во круг и да ги насочиме сите наши капацитети во обид да ја решиме ситуацијата. Најздравото нешто што можеме да направиме во вакви моменти е пауза.

Здравиот период на одмор е всушност мудар потег што ќе ви овозможи да се оддалечите од проблемот што ве опседнал целосно.

Прошетајте половина час, направете неколку асани јога или истегнете се 5 минути. Тоа ќе биде особено корисно ако ја насочите својата свест на дишењето и вашите потреби во даден момент. Направете така како што ви шепоти вашето тело: ако сте гладни, јадете нешто, ако сакате да ги истегнете нозете, сторете го токму тоа. Моментот кога ќе ја направите оваа врска со вашето внатрешно битие значи дека проблемот ќе го видите поинаку кога ќе се вратите на него. Сигурно ќе можете да го погледнете од попозитивна страна и да пронајдете решение.

Напиши коментар