Art & Crafts

Како правилно да ja миете облеката на раце: Мора да обрнете особено внимание на овие облеки!

Одредени парчиња облека се особено деликатни, а се препорачува истите да се мијат рачно.

Најлесно е да ја вклучите машината за да ја извршите вашата улога, а потоа подоцна да ги исушите алиштата. Сепак, за некои облеки или за некој вид материјали е потребно рачно миење.

Некои ткаенини може да бидат оштетени ако ги ставите во машината за перење зад другите алишта. Затоа, треба да се внимава на ова и да се прочитаат упатствата за обележување.

Но, не е секогаш лесно да се измие флека од сок или сос од блуза, или вашиот омилен пар панталони. Сепак, со малку напор, можете да ги измиете рачно, заштедувајќи пари.

Како да измиете градник?
– Вклучете ја славината, пополнете го мијалникот со млака вода и ставете детергент.
– Кога ќе се наполни околу три четвртини, ставете градници со слична боја внатре во сапуница.
– Истријте ги по потреба.
– Оставете ги во вода до еден час, а потоа исплакнете ги.
– На крај, ставете ги на крпа и преклопете за да го апсорбира вишокот вода.
– Ставете ги да се исушат.

Како рачно да измиете долна облека?  
– Наполнете еден лавор со вода и ставете прашок за нежни алишта.
– Долната облека ставете ја во вода, а потоа додадете доволно топла вода и оставете ја да отстои 5 до 30 минути.
– Повремено промешајте ги.
– Исплакнете со млака вода неколку минути.
– Нежно исцедете го вишокот вода, притиснете со пешкир за да впие вишок вода и оставете да се исуши.

Како да измиете кошула рачно?
– Пополнете лавор со млака вода, прашок и ставете ја внатре кошулата.
– Иако можете да миете повеќе од еден предмет истовремено, веројатно не треба да измиете повеќе од три или четири парчиња истовремено затоа што нема да си одговараат.
– Нежно тријте ги за да ја отстраните нечистотијата.
– Оставете да се впие 10 до 30 минути, а потоа исплакнете со ладна вода.
– Полека исцедете го вишокот вода и ставете ја кошулата каде што може целосно да се исцеди.
– Оставете ја да се исуши.

Како да измиете џемпер рачно?
– Пред да го измиете џемперот рачно, проверете ги упатствата за миење двапати. Синтетички ткаенини, како полиестер, може да се мијат во топла, но не и во врела вода.
– Потопете го џемперот во вода и оставете го 10 минути до еден час, а потоа исплакнете го со млака вода.
– Нежно исцедете го вишокот вода и завиткајте го џемперот во пешкир.
– Потоа, оставете го џемперот неколку часа на рамна површина на пешкир и кога ќе се исцеди, превртете го на другата страна.
– Превртете го повеќе пати во денот, доколку е потребно. Таквите работи може да се исушат и до 48 часа.

Како да измиете фармерки рачно?  
– Ставете ги во ладна вода со сапуница.
– Стиснете ги со вашите раце, а потоа оставете ги да се впијат околу половина час.
– Фрлете ја водата и ставете нова свежа вода и натопете ги фармерките 10 минути.
– Исцедете ја водата повторно и оставете ги фармерките да се исцедат додека не почне да тече чиста вода од нив.

Како рачно да измиете свила?
Без разлика дали станува збор за кошула или некое друго парче облека, бидете внимателни. Обоената свила ја ослободува бојата лесно, па измијте ја одделно.
– Пред миење, свртете го секој предмет наопаку.
– Потопете го во ладна вода на која сте додале детергент, а потоа нежно промешајте.
– Оставете го во вода половина час.
– Исплакнете со ладна вода додека не е чисто.

Напиши коментар