Sweet Home

Кинески календар и забавни начини да се зачне и да се предвиди девојче или дечко

Кинеските истражувачи тврдат дека полот на бебето може да се предвиди со сигурност од 90 проценти, но многу експерти предупредуваат дека нема доволно научни докази дека овој метод е навистина толку точен.

Ако бремената жена носи ниско и широко, на патот има машко бебе, кога стомакот ќе се заобли високо, ќе се роди бебе девојче, велат нашите баби. Ако мајка која чека, има силна желба за слатки за време на бременоста, како сладолед или колачиња, девојче е на пат. Додека повеќето од овие методи влијаат само на полот на веќе замислен фетус, кинескиот календар за предвидување на полот на дете, според кинеските експерти, им овозможува на родителите да „изберат“ пол, односно да се обидат да забременат дете според тоа дали сакаат момче или девојче.

Врската помеѓу возраста на мајката при зачнувањето и месецот во кој се зачнува бебето

Кинескиот календар за предвидување на полот на дете датира од династијата Чинг, а беше откриен во 1972 година. Една легенда вели дека тој бил изгубен во одморалиштето на династијата Чинг, откако претрпел т.н. пораз. востание во боксот против моќта и влијанието на западните сили. Календарот беше пронајден откако беше, наводно, испратен до британски експерти, кои не можеле веднаш да го преведат затоа што бил напишан на оригиналниот јазик Манчу. Но, некои приказни велат дека календарот бил пронајден на гробот на луѓе кои долго време останале лојални на династијата Чинг, а има и приказни дека се чувал во подземјето на Забранетиот град од паѓањето на династијата Чинг до неговото измислување.

Иако има малку записи од овој календар, се знае дека се заснова на теоријата на Jинг и Јанг, петте елементи (метал, вода, дрво, оган и земја) и Па Куа (Осум триграми), и во основа ја претставува врската помеѓу возраста на мајката при зачнувањето тој месец во кој плодот бил зачнат.

Календарот всушност ги одредува временските интервали во кои мажот и жената најверојатно ќе зачнат дете од одреден пол, кое, доколку родителите сакаат да го утврдат полот на своето дете, треба да биде време да се посветат на водење љубов за зачнување дете. Имајте на ум дека има само еден период во текот на кој можете да влијаете на полот на вашето идно дете: ова е период пред да зачнете, па ако сакате да го одредите вашиот пол, планирајте ги своите односи според календарот.

Можно е да носите бебе девојче, ако:
– чувствувате желба за слатко или овошје
– се чувствувате помалку убави за време на бременоста
– вашиот стомак повеќе личи на лубеница, а помалку како кошарка
-вашата коса е повеќе сува и безживотна од вообичаено
– имате чести гадења
– левата дојка ви изгледа поголема од десната
– треба да спиете од десната страна
– вашите нокти се послаби и испукани
– не сакате да јадете кора од леб

Можно е да носите момче ако:
– чувствувате желба за солена или кисела храна
– се чувствувате подобро во бременоста
– стомакот изгледа повеќе како кошарка отколку лубеница
– вашата коса е потемна отколку што обично
– немате утринско гадење
– десната дојка изгледа поголема од левата
– претпочитате да спиете на левота страна
– кожата ви се чисти за време на бременоста
– ноктите растат побрзо

Напиши коментар