Здраво тело

КОГА Е ВИСТИНСКОТО ВРЕМЕ: дали е поздраво да се туширате наутро или навечер?

Додека за некои е неопходно за „добра ноќ“, за други, туширањето е ритуал без кој не можат да го започнат денот.

Дали постои вистинско време за туширање?

Некои луѓе претпочитаат да се истушираат пред спиење, миејќи ја нечистотијата и потта што се собира во текот на денот.

Додека, другите не можат да замислат да го започнат денот без туш – тоа е повик за будење, како шолја кафе.

Оставајќи ги настрана личните избори, има ли значителни разлики помеѓу ноќните и утринските тушеви?

Излезе дека кога станува збор за квалитетот на спиењето, препорачливо е да се истуширате пред спиење.

„Туширањето или капењето пред спиење може да ви помогне да го подобрите квалитетот на спиењето и да заспиете побрзо“, рече Елизабет Кулнан, соработник за лекови за спиење во медицинскиот центар на универитетот Раш, за “Shape”.

„Клучот е во времето: Тушот 1,5-2 часа пред спиење ќе го загрее вашето тело, ќе овозможи да се спушти температурата на вашето тело, што го подобрува спиењето“.

Ова е особено корисно кога температурите се високи надвор, тогаш природната телесна температура е тешко да се намали.

На овој начин, отчукувањата на срцето се забавуваат, дишењето и дигестивната фреквенција и телото влегува во совршен ритам за оптимален сон.

Меѓутоа, ако се бањате малку пред спиење, постои шанса да се будите цела ноќ.

Што се однесува до утринскиот туш: Нема докажани научни придобивки за ова, иако експертите признаваат дека некои можеби сè уште имаат корист од тоа.

„Туширањето како дел од вашата дневна, утринска рутина може да послужи и како што го нарекуваме “zeitgeber” – надворешен знак што го информира мозокот дека е време да го започне денот “, вели Кулнан.

Дури и со утрински туш, има детали на кои што треба да се обрне внимание.

Тушот може да ги разбуди сетилата, само ако не е премногу доло и премногу топол – во спротивно ќе постигнете релаксирачки ефект.

Студените тушеви се препорачуваат наутро, а исто така е корисно наизменично да се комбинираат топла и ладна вода.

На крајот на краиштата, ако вашата главна цел е да бидете чисти, нема погрешно време да се истуширате или да се избањате.

Во зависност од тоа што сакате да постигнете со овој дневен ритуал или кога ќе се чувствувате поудобно, одберете го времето според тоа.

Напиши коментар