Миленичиња

Кој има куче, има подолг, посреќен и подобар живот: Сега научно е докажано!

Истражувањето траеше цели 12 години и даде одлични резултати.

Секој знае дека кучето е најдобриот пријател на човекот, но неодамна објавената шведска студија откри дека реченицата е многу подлабока отколку што мислиме.

Имено, студијата објавена во стручното списание Scientific Reports откри дека сопствениците на кучиња навистина живеат подолго.

Студијата следеше повеќе од 3,4 милиони Швеѓани над 12 години, кои немаа проблеми со срцеви заболувања.

Студијата заклучува дека кучињата се поврзани со помал ризик од кардиоваскуларни заболувања и „смртност од сите причини“ кај општата популација.

Позитивните ефекти од живеењето со куче се особено изразени во домаќинства со едно лице, каде присуството на домашно милениче го намали ризикот од смрт за 33 проценти и шансите за срцев удар за 11 проценти.

Студијата исто така откри дека сопствениците на ловџиски кучиња, териери и ретривери имаат најмал ризик од кардиоваскуларни заболувања.

Тов Фол, еден од авторите на студијата, понуди неколку можни објаснувања за резултатите.

„Сопствениците на кучиња обично имаат повисоко ниво на физичка активност од луѓето кои немаат кучиња, а можат да имаат корист и од социјалните ефекти поврзани со домашните миленици“, објасни Фол.

Авторите на шведската студија веруваат дека ова е најголема студија за поврзаноста помеѓу кучето и здравјето на луѓето.

Сопствениците на миленичиња сега имаат официјална научна потврда – се чини дека нивниот четириножен член на семејството навистина може да им даде посреќен, побогат и подолг живот.

Напиши коментар