Миленичиња

Колку често треба да се капе куче: Тоа зависи од видот на крзното!

Ако вашето куче се извалка по прошетка, тоа не значи дека треба да го бањате веднаш.

Повеќето кучиња не сакаат бањање.

Пливањето во морињата, езерата и реките може да биде нивната омилена активност, но кога станува збор за бањање во када, многу кучиња не се љубители на процесот.

Ако вашето куче се извалка по прошетка, тоа не значи дека треба да го бањате веднаш. Доволно е да се исчисти со влажни марамчиња, но ако стане многу валкано и ако мириса чудно, капењето е добредојдено.

Фреквенцијата на капење зависи и од типот на крзното што го има вашето куче. Кучиња со долги влакна или кадраво крзно треба почесто да се капат. Капете ги еднаш месечно или еднаш на два месеца.

Кучињата со кратко крзно можат да се капат еднаш годишно, освен ако не се извалкаат или имаат непријатен мирис.

Зошто кучињата не треба често да се капат?

Бидејќи кучињата со капење го губат природното масло на кожата што ги штити од студ и влага. Препорачливо е да ги научите кучињата да се капат додека се уште се кутриња за да се навикнат на оваа активност.

Пред капење, неопходно е добро да ги исчеткате кучињата, особено ако се работи за кучиња со долго или кадраво крзно.

Исто така, никогаш не ги мијте со човечки шампони, а водата во која ги капете треба да биде млака.

По испирање, избришете ја преостанатата вода со пешкир, а можете да го исушите влажното крзно со фен за коса на ниска температура.

Напиши коментар