Cafe Del Mar

Колку време е потребно да се одржи планк позиција за да се видат резултати од вежбата?

Планк или штица е статична вежба за време на која работат скоро сите мускули во телото, што ја прави една од најпопуларните вежби.

Треба да имате одредена сила за да ја направите, а за да покаже резултати, важно е колку долго држиме планк позиција.

При изведување на планк максимално ги користиме мускулите на абдоменот, задникот и тетивите.

Иако се потпираме на раце, навистина треба да ги искористиме стомачните мускули за да го задржиме телото во воздухот.

За една од најпопуларните вежби во светот да покаже резултати, она што е важно е колку долго го одржуваме телото во воздух.

Имено, не треба да биде помалку од 10 секунди, а во зависност од кондицијата, времето може да достигне до 60 секунди со текот на времето, па дури и до две минути за вежбачите кои редовно ја изведуваат.

Кога изведувате планк, треба да се обидете да издржите три планка од 60 секунди по ред.

Во ред е да започнете со пократки интервали со кои исто така ќе добиете добар тренинг, вели Даг Склар, личен тренер.

Ако ви е полесно да правите пократки планкови, Склар препорачува да го задржите планкот 10 секунди, потоа да одморите 5 до 10 секунди и да го повторите планкот 10 секунди.

Направете три до шест повторувања.

Напиши коментар