Дестинации

Куќа со „нозе“ за да ве придружува каде и да треба

Пловечката вила на Аркап е прва јахта во светот. Тоа е луксузна вила што може да исплови на море или да застане на место благодарение на четири хидраулични столбови кои ја креваат околу девет метри над водата. Има максимална брзина од седум јазли и опсег од 20 наутички милји.

Покриена е со стакло, подот до таванот. Тоа е толку цврсто што може да издржи на ураган. Покривот, сепак, е покриен со двесте квадратни метри соларни панели кои произведуваат доволно енергија за сите потреби.
Згора на тоа, собира дождовница и е опремена со прочистувач за вода. Оваа еко-куќа е дело на француските инженери Деруин и Арнауд Лугет, кои живеат во Мајами, Флорида. Има 400 квадратни метри простор за живеење, односно четири спални соби, четири купатила, дневна соба, кујна, како и подвижен двор за сончање и уживање во отворено.

Напиши коментар