Дестинации

ЛЕТУВАЊЕ БЕЗ КОРОНА ТЕСТ: 5 држави каде што можете да одите на море

Од почетокот на јуни 2020 година, тестовите за влез во земји кои се важни туристички дестинации, наши дестинации, ќе бидат укинати. За да одите во Грција, Турција, Црна Гора, Бугарија, па дури и Египет, нема да се бара никакво тестирање.

Ќе се мери температурата, ќе се почитува социјалното растојание со цел туризмот, како таков, да оживее во целосна форма – изјави директорот на ЈУТЕ(Национално здружение на агенции за патувања), Александар Сеничиќ за ТВ Прва.

Тој истакна дека сè уште не се знае многу за вирусот корона, но дека е важно да се почитуваат сите мерки.

– Важно е да се грижиме за сместувачките капацитети, дали тие ќе бидат исполнети до крај. Шведската маса е невозможно да се реализира оваа година заради собирање на голем број луѓе. Појадокот ќе се сервира на масите, а она што може да претставува проблем е намалениот капацитет на хотелот или намалениот волумен на возила – додаде Сеничиќ.

Што ако се разболите на море

Сеничиќ исто така објасни што може да се случи ако се разболите и имате треска во текот на летото.

– Не е новост дека патничкото здравствено осигурување не опфаќа некои видови третман за одредени вируси. Не постои осигурување што го опфаќа овој вид на болест поради декларираната пандемија. Важно е туристите да знаат дека стандардната полиса за осигурување опфаќа целосна грижа до моментот кога се дијагностицира дека имате вирус на корона, дури и тестирање што би се извршило на лице место – рече тој.

Карантин во вашата земја или во странство?

Ако испаднете позитивни, останува да се утврди дали ќе бидете депортирани во карантин во вашата земја или ќе останете на вашата сегашна дестинација.

– Сè уште има процедури што треба да се утврдат. Без разлика дали туристот ќе биде вратен во својата земја во карантин или тој ќе се врши на дестинацијата каде што се наоѓа, сметам дека е поверојатно дека тој ќе биде ставен во карантин во земјата каде што е во моментот – истакна Сеничиќ.

Во врска со цената на сместување во Грција за оваа година, Сеничиќ рече дека нема информации дека аранжманите станале поскапи.

– Она што беше продадено пред епидемијата, го имаме на располагање. Цените што беа во тоа време, во февруари и март беа исти како и минатата година. Голем број на аранжмани се плаќаа кога беа поевтини отколку во самата сезона. Цените не се повисоки, а веројатно е дека цените ќе паднат кога станува збор за хотелско и станбено сместување – заклучи тој.

Напиши коментар