Состојки:
200 гр стар леб,
3 јајца,
0,5 дл млеко,
1 дл павлака
1 дл масло,
100 гр иситнето сирење,
од врвот на лажичката прашок за пециво,
сол и бибер по вкус,
1 тенко парче сланина,
1 свежа лута пиперка сецкан свеж магдонос или босилек или друг зачин по желба.
Забелешка: количината леб може да варира, бидејќи обемот и апсорпцијата на 200 гр црн, интегрален, бесквасен леб е многу помала од онаа на бел, „надуен“ леб.
Во сад измешајте ги влажните состојки, млекото, маслото, јајцата, павлаката и сирењето. На оваа мешавина додајте го распарчениот леб, сол, бибер, прашок за пециво, сланина и сецкана пиперка.
Измешајте сè добро за да ги соедините состојките. Во зависност од видот на лебот, без разлика дали е црн, бел, посув или посвежа, смесата ќе биде погуста или потенка. Ако сметате дека е премногу ретко, додадете повеќе леб или презла, тоа е веќе прашање на проценка.
Ставете ја смесата во подмачкани калапи за мафини и печете ја во загреана рерна на 200-220° C, 30 минути или додека не се запече.
Пријатно!