Дестинации

МОНСТРУОЗНОСТ ИЛИ ЧУДО? 6 ИЗВОНРЕДНИ СВЕТСКИ ГРАДБИ

Одлично или не? Ти одлучи. Еве шест од најнеобичните дизајни на земјината топка за ваше задоволство.

КУЌА ПОЛЖАВ, СОФИЈА, БУГАРИЈА

Во округот Симеоново, во предградието на Софија, се наoѓа полжав во различни бои. Оваа куќа конструирана во 2009 година со употреба на еколошки материјали, го задржува интересот на многу љубопитни патници кои доаѓаат да ја видат структурата само за да го откријат дека тоа не е бизарен споменик или музеј, туку приватна куќа.

ЖИЖКОВ ТЕЛЕВИЗИЈСКА КУЛА, ПРАГА, РЕПУБЛИКА ЧЕШКА

Темната телевизиска кула Жижков од времето на комунистичката ера се одликува со голи бронзени шипки. Таа беше презирана од локалното население во Прага кога се отвори, при што жителите тврдат дека ги попречила странските радиофреквенции и децата им заболеле од рак. А тоа беше долго пред да се населат бебињата во неа.

Во 2000 г., ситните додатоци беа додадени како уметничка инсталација од градскиот скулптор Дејвид Церни. Ние би рекле дека нивните лица се од оние што само мајка би можела да ги сака, но бидејќи тие немаат мајка тоа би било изобличување на вистината.

KINDLIFRESSERBRUNNEN, Берн, Швајцарија

Фонтана која јаде деца во Берн ги збунуваше посетителите повеќе од 500 години. Изградена во 1546 година, таа прикажува сурово суштество кое јаде деца.

Зошто? Никој не знае, но има многу време за шпекулација.

Една теорија сугерира дека можеби е антисемитска пропаганда: зашилената капа што седи на главата на огарот е капа што мораше да ја носи еврејското население во тоа време.

Друга е дека тој беше брат на основачот на Берн, кој реши да ги јаде децата од градот за да го привлече вниманието. Во секој случај, вознемирувачки е.

WAT SAMPHRAN, Након Патом, Тајланд

Со џиновски змеј, завиткан околу розовата кула, Ват Самфран е мистичен. 17-катниот храм во Након Патом, близу Банкок, не освојува никакви награди за скромност.

Надвор од туристичката мапа и малку изрушен, исто така има руинирана историја: поранешниот будистички игумен на Сампран беше осуден на 50 години затвор во 2009 година за напад врз две девојчиња од племето.

ЗГРАДАТА LONGABERGER, NEWARK, ОХАЈО, САД

Зграда која наликува на корпа за пикник. Завршена во 1997 година, зградата Лонгабергер е голема реплика на препознатливата корпа на производителот.

Повеќе од две години откако основаќот на компанијата ја замисли идејата и подоцна 30 милиони американски долари, се роди најголемата светски корпа со висина од седум спрата и со рачки тешки неверојатни 150 тони.

ФОНТАНАТА BURNSIDE, Ворчестер, Масачусетс, САД

Кога Harriet Burnside му вети 5000 УСД на градот Ворчестер од кои ќе имаат корист коњите и кучињата, нарачана во чест на нејзиниот починат татко, славниот адвокат Samuel Burnside, ќе имате чувство дека ова веројатно не било она што го имала на ум.

Создадена во 1912 година и локално позната како Момчето со желката, статуата привлекува многу туристи, но сепак е многу сакано градско обележје. Напишани се песни за Момчето со желката, а статуата е украсена со Божиќен венец секоја година.

Напиши коментар