Миленичиња

Најдобро милениче за бебиња: Може да го спречи развојот на астма кај детето!

Данските научници го утврдиле ова преку истражување.

Децата обожаваат животни и повеќето од нив сакаат да имаат „влакнесто“ другарче кое ќе го галат и гушка. За жал, на децата кои имаат астма или едноставно се изложени на висок ризик да ја развијат, им е одбиено ова сценарио. Но, едно домашно милениче не само што не е опасно за нив, туку може и наводно да им помогне!

Мачка во куќата може да го спречи развојот на астма кај деца кои го поседуваат тој ген. Многу родители претпоставуваат дека алергените од крзното од домашни миленици се одговорни за проблемите со дишењето на нивните деца. Но, се чини дека е обратно!

Данските научници се согласија.

„Раната изложеност на овие алергени може да помогне да се спречи развојот на болеста“, рекоа тие. Постои генетска варијанта, наречена генотип ТТ, која е поврзана со поголем ризик од астма и сродни болести, како пневмонија и форми на бронхитис. Студијата врз 377 деца со астма или предиспозиција за астма покажа дека мачката во куќата прави мали подобрувања кај деца со фактор на низок ризик.

Сепак, шансите за заболување од астма, пневмонија и бронхитис биле „обратно поврзани“ кај децата со ТТ генотипот. Со други зборови, колку е поголем ризикот од заболување од астма, толку повеќе корист ќе има мачката за домашно милениче.

Најдобро е да се земе мачка во најраната возраст на детето, бидејќи на тој начин ќе има повеќе придобивки. Експертите велат дека најдобро време за тоа е во првата година од животот на детето.

Со изложеноста на алергени од крзното на мачките се верува дека се помага да се подобри имунолошкиот систем на детето додека тоа сè уште се развива.

Куче, од друга страна, нема да помогне.

Причината е веројатно дека мачката ќе има повеќе контакт со креветчето на детето отколку кучето, пишува Дејли Мејл.

Напиши коментар