Motherhood

Најинтересните факти за близнаците што сигурно не сте ги знаеле

Близнаците со векови ги фасцинираа научниците и сè уште се многу непознати за нив.

Откриени се неколку тајни за близнаците, но некои работи сè уште се мистерија, како што се како тие создаваат свој јазик?

10 факти за близнаци:

• 1. Три близначки парови се раѓаат на 1.000 раѓања во светот.

• 2. Еднојајчените близнаци ги имаат сите идентични карактеристики освен отпечатокот од прстите.

• 3. Во малиот град Кандидо Годои, Бразил, дури 10 проценти од родените деца се близнаци.

• 4. Во Бразил, секое 100-то раѓање се близнаци.

• 5. Жените кои јадат повеќе млечни производи имаат пет пати поголема веројатност да забременат со близнаци отколку жените кои избегнуваат млечни производи, покажало едно истражување.

• 6. Еден до два проценти од близнаците немаат ист татко.

• 7. Еден од првите истражувачи на феноменот близнаци беше Сер Френсис Галтон, братучед на Чарлс Дарвин.

• 8. Скоро секој четврт идентичен близнак е огледална слика на неговиот брат или сестра. Оваа сличност се јавува во ситуации кога оплодената јајце клетка се дели подоцна од вообичаеното.

• 9. Според американскиот институт за лингвистика, дури 40 проценти од близнаците измислуваат свој јазик.

• 10. Постои поголема стапка на развод за родители на близнаци отколку за родители на деца кои не се близнаци.

Напиши коментар