Мојата кујна

Неколку интересни работи за кечапот што можат да ве изненадат!

Кечапот е секако еден од најпопуларните зачини во светот, но колку навистина знаете за неговата историја?

Самиот збор кечап потекнува од терминот „ке-тсиап“, стар збор што го користат луѓето од Југоисточна Азија кој се однесува на сос од риба. Неговото име денес варира по земјите, но кинеските морнари кои го популаризирале во регионот го нарекле „ке-тсиап“. Кога Европејците почнале да ја посетуваат областа во 17 век, тие едноставно го прифатиле името.

Раната верзија на кечап особено ги воодушеви Британците, бидејќи се подготвуваше на ист начин како и денешните сосови за риби – со солење и ферментирање на прицврстувачи. Британците донесоа кечап во својата татковина и започнаа да експериментираат со разни состојки, како печурки, ореви, остриги … За време на 18 и 19 век, скоро секој готвач во Британија имаше свој рецепт за подготовка на кечап. Интересно е што доматите сè уште ретко се појавуваат во овие комбинации.

Оставањето домати од раните рецепти денес може да изгледа како голема загуба. Доматите се богати со глутамат (поради вкусот на умами) и затоа се чини дека се очигледен додаток на анхови или печурки. Причината за овој пропуст може да лежи во фактот дека во тоа време се верувало дека доматите се поврзани со отровен корпус. Од друга страна, можеби жителите во тоа време биле едноставно задоволни со кечапот од печурки што сè уште постои во Велика Британија.

До крајот на 19 век, кечапот од домати зазеде цврсто место меѓу густите зачини во Велика Британија и Америка. Конечно, еден човек по име Хенри Jејн Хајнц додаде кечап на оцет и шеќер во обем што тие се користат денес. Иако ги додаде овие состојки за да го направат рокот на кечапот подолг, овој рецепт беше зделка. Значи, не изненадува што денес Хајнц е една од водечките брендови во производство на кечап.

Напиши коментар