Здраво тело

Неправилно ги четкаме забите цело време: Прво исплакнете, а потоа четкајте

КАКО се грижите за оралната хигиена?

Веројатно ги миете забите една минута до две навечер.

Некои потоа ги чистат забите со конец, а темелните на крајот користат и течност за испирање.

Извинете што ве разочаравме, но ако ова е вашиот режим, редоследот не е добар.

Чистење со конец и испирање на устата се важни алатки за одржување на орална хигиена, но важно е кога што правите.

Кога корисник на TikTok пред неколку дена објави видео, во кое се прикажува вечерниот режим на нејзиниот сопруг, се разви дебата на оваа тема.

@kassyslays90

I seriously had a root canal on Monday and he’s just now sharing this info #dentalhygiene #husbandsecret #todaywelearned

♬ original sound – kassyslays90

„Тој вели дека устата прво се исплакнува со течност за плакнење, потоа се користи забен конец, а потоа се мијат и конечно се исплакнуваат забите со производ што содржи флуорид. Ако ги исплакнете со вода со додавање алкохол после миењето, ќе го отстраните целиот флуорид што сте го нанеле на забите со пастата“, вели Каси, чија објава собра над 700.000 лајкови.

Стоматологот др. Suhail Mohiuddin одговори со видео на објавата.„Ако непцата ви крварат, ќе користите течност за миење на устата базирана на алкохол пред да ги миете забите.

Ако тоа не е случај, не мора.

После тоа, ги миете забите две минути, а потоа користите забен конец “, објасни тој.

Миење на устата со флуорид се препорачува на крајот на рутината бидејќи се смета дека е важно да се намали ризикот од расипување на забите.

Тој советува да ја направите оваа постапка навечер.

Оралната хигиена е процес кој помага во борбата против расипување на забите, заболување на непцата и други заболувања.

Неодамнешните истражувања покажаа дека оралното здравје е исто така поврзано со срцеви заболувања, дијабетес, но и пневмонија.

Напиши коментар