Дестинации

Неверојатно чудо од природата: Ова фасцинантно езеро крие интересна тајна!

Опкружено со планини и шуми, ова езеро ја менува својата големина и намена во зависност од сезоната.

Зеленото езеро се наоѓа во австриската провинција во Штаерска, во близина на местото Трагос и е опкружено со планината Хохшваб и зимзелена шума.

Езерото се наоѓа на 776 метри надморска височина и е украсено со неверојатна и магична смарагдно зелена боја.

Интересна приказна е дека зеленото езеро го добило своето име затоа што под неверојатно чистата вода, можете да видите зелена трева, дрвја и многу други растенија кои нормално растат во паркот.

Тајната на ова езеро лежи во фактот дека неговото дно е планинарски парк во текот на зимата и летото, додека во пролетта, заради топење на снегот и подигнување на неговото ниво, станува езеро.

Неверојатно чиста и бистра вода, што делумно се должи на температурата од 6 до 7 Целзиусови степени, што влијае на нејзината добра видливост.

Езерото го достигнува својот врв со длабочина од 12 метри во текот на пролетта кога температурите растат, снегот се топи, а базенот под планините се полни со вода.

Клупите, патеките, мостовите, кривите планински патеки и многу околни дрвја од паркот се под вода во овој период.

Фасцинантниот и живописен пејзаж е вистински рај за очите.

Токму заради оваа уникатна магија, мај и јуни се вистинска атракција за туристите.

Напиши коментар