Art & Crafts

Oблека чиста како солза: Моќен препарат подобар од било каква хемија

За вашите алишта да бидат кристално чисти и да имаат свеж мирис, не треба да користите (скапи) прашоци и омекнувачи кои се полни со хемикалии.

Вашиот најдобар помагач за перење може да биде вашиот – алкохол оцет.

Веќе е добро познато дека алкохолниот оцет може да го замени омекнувачот на алиштата (не, не остава мирис на оцет!), но неговата употреба за алиштата е многу поширока.

За разлика од конвенционалните детергенти и омекнувачи, алкохолниот оцет е природно средство за чистење и значително е поевтин.

Еве осум причини зошто алкохолниот оцет треба да стане вашиот главен сојузник при перење на облека и долна облека:

1. Истурете половина чаша алкохолен оцет над алиштата пред да ги ставите во машината за перење. Оцетот ќе ја заштити бојата на облеката, ќе го зголеми ефектот на детергентот и ќе спречи детергентот да остане на облеката по миењето.

2. Користете алкохол оцет наместо омекнувач на ткаенина. Истурете го во одделот за омекнувач на ткаенината и ќе делува уште подобро со работата за омекнувачот, бидејќи алиштата ќе бидат помеки, а околината почиста.

3. Киселината во алкохолниот оцет успешно ќе ги отстрани дамките од дезодоранс и трагите од пот од белата облека.

4. Алкохолниот оцет ги неутрализира мирисите на облеката, што значи дека лесно ќе го отстрани мирисот на чад од неа.

5. Многу е тешко да се отстранат животинските влакна од некои видови ткаенина, но алкохолниот оцет исто така помага. Едноставно додадете оцет во машината за перење и влакната ќе исчезнат.

6. Користењето алкохол оцет при перење ќе го спречи и статичниот електрицитет од облеката.

7. Додадете им шест лажици алкохолен оцет на алиштата што ги перете рачно и оставете да се впие половина час. На овој начин, можете да ја исперете и долната облека и костимите за капење.

8. Алкохолен оцет може да се користи и за чистење на самата машина за перење. Оцетот ќе ги отстрани сите нечистотии, како и трагите од камен и мувла.

Напиши коментар