Здраво тело

Одлично: Нуркачки маски за да им помогнат на пациентите во Торино да дишат

Болницата Марија Пија во Торино е првата институција во регионот Пиомонте што започна да користи прилагодени маски за нуркање за да им помогне на пациентите со корона вирус да дишат подобро.

Маската обично се користи за нуркање, но сега е прилагодена за пациенти кои имаат респираторни проблеми и помага полесно да дишат – објаснија од болницата Марија Пиа.

Употребата на овие маски е идеја на инженерите од Исинов, кои го развија прототипот заедно со доктор од Кјари, а компанијата Декатлон реши да донира 10.000 од своите маски „Easybreath“ во италијанските региони.

Фирмата, која спроведува вентили во 3-Д единиците за интензивна нега, ги прилагоди нуркачките маски во рекордно време.

Лекарот Фаверо вели дека почнуваат да недостасуваат маски на Субинтензивна нега (одделенијата каде што лежат пациентите пред да одат на интензивна нега) и дека можат да направат маска која би помогнала при дишење со помош на онаа која е веќе во продажба и се користи за нуркање.

Благодарение на вентилот додаден и именуван Шарлот, оваа маска беше тестирана во болница во Кјара и работеше совршено.

Исинова им понуди на сите бесплатен документ во кој објаснуваат како е можно да се направи вентил во 3-Д, така што секоја институција која сака да ја користи оваа маска може да го направи тоа слободно и бесплатно.

Ние се откажавме од нашите права и пари, секој е слободен да ја искористи нашата идеја, велат од компанијата „Исинова“.

Маската за прв пат беше официјално користена во болницата во Торино.

Напиши коментар