Новости

Ова е снимка на белите дробови на заразен пациент со COVID19!

Инфекцијата на корона вирусот или САРС-КоВ-2 кај лица со послаб имунитет предизвикува болест пред да можат да произведат антитела и најмногу од сите белите дробови на заразениот пациент се оштетени.

Д-р Харис Хусеинагиќ од Тузла објави на Фејсбук снимка од белите дробови и обемот на штетата што се забележува на скенирањето по умерена инфекција со КОВИД19 За преглед на белите дробови кои го преживеале вирусот со средна тежина, погледнете го видеото од Харис Хусенагиќ.

Stepen oštećenja pluća na CT pregledu nakon srednje teške COVID infekcije

Gepostet von Haris Huseinagić am Samstag, 11. April 2020

Лекарот посочува дека по воспалението има лузни. Замена на оштетено ткиво на белите дробови со нефункционални лузни (фиброза на белите дробови). Респираторните процеси на ткивото на белите дробови со агрегација на густа слуз и зачуденост на нови клетки на мали дишни патишта спречија расчистување на дишните патишта и елиминација на слуз кај најтешките пациенти.

Напиши коментар