Дестинации

Овој град се наоѓа на 258 метри ПОД НИВОТО НА МОРЕТО, но во него постојано живеат луѓе!

Библискиот „Град на палмите“ беше уништен од Римјаните во 68 година, а сега има население од 20.400 лица.

Најстариот град во светот е Ерихон, кој се наоѓа на западниот брег на реката Јордан, 15 километри северозападно од Мртвото море и 55 километри од Ерусалим.

Интересно е и тоа што станува збор за град кој се наоѓа на 258 метри под морското ниво и затоа е најнискиот град во светот!

Ерихон се смета за најстариот град во светот кадешто луѓе живеат постојано. Археолошките откритија откриле повеќе од 20 различни, а низ вековите постојано поврзани населби, од кои најстарите датираат од околу 9000 година п.н.е.

City of Jericho, Israel

Треба да се каже дека ловците на богатство го изградија своето светилиште овде 700 години порано!

Археолошките ископувања биле организирани уште во 1868 година, а најинтензивните и модерните археолошки ископувања биле организирани помеѓу 1952 и 1958 година под водство на славната Кетлин Кенин.

Пронајдени се колиби, керамика, гробници, мебел, украсни предмети и слично.

Познатиот сакрален објект е грчки манастир од 5 век од нашата ера, кој бил изграден во карпата.

Се нарекува планина на искушението, а местото каде е изграден се споменува во Библијата како место каде што ѓаволот го искушува Исус за време на неговиот четириесетдневен пост.

Tel es-Sultan е најстариот дел од градот.

Напиши коментар