Мода

Пантон ја најавува “класичната сина” како боја на годината 2020

Секоја година од 2000 година, Институтот за пантонски бои избира боја како нејзина боја на годината за која организацијата смета дека е претставничка на современото општество.

Ова е седми пат како е избрана нијанса на сина боја, при што Серулеан беше избрана за време на инаугурационата година, Аква небото во 2003 година и Сината тиркизна две години подоцна.

Пантоне објаснува дека во дигиталната ера кога технологијата продолжува да се развива со брзо темпо, општеството навидум гравитира кон боите кои се смирувачки и имаат заштитен квалитет.

Длабоката сина боја ултрамарин, најскапата нијанса на сина боја што ја користат ренесансните сликари, е направена од полу-скапоцените лазули.

Една од најпрепознатливите ликови во уметноста што покажа пигмент на „вистинската сина“ беше Дева Марија, како што е во сликарството од 17 век, Богородица во молитва, од Џовани Батиста Салви да Сасоферато.

Оваа година се одбележува првиот пат кога Пантоне воведе мултисензитивен пристап кон својата боја на годината, во партнерство со повеќе брендови за да го покаже вкусот, текстурата, мирисот и звукот на Classic Blue.

Напиши коментар