Fine dining и high fashion искуство во едно!
Гастро сцената е збогатена во последниве години од неколку high-profile и high-fashion ресторани.
Луксузните куќи започнаа да ги отвораат своите први гастрономски места низ целата планета во обид да ја комбинираат љубовта кон модата и љубовта кон добрата храна.
Веќе пишувавме за отворањето на првиот ресторан Луј Витон на почетокот на годината, но дали знаевте дека други модни големци како Гучи, Бурбери и Тифани тргнаа на сличен пат?
Да започнеме по ред, Гучи минатата година пролет го воведе pop-up ресторанот „Gucci Osteria“ во Сингапур и ја најде својата постојана локација во Фиренца.
Долгогодишните пријатели Marco Bizzarri (извршен директор на Гучи) и Massimo Bottura (еден од најпочитуваните готвачи во светот) се решија на заедничко вложување и, благодарение на шефот на готвачот и гастрономската ѕвезда Карима Лопез, заработија Michelin ѕвезда во првата година.
До 2017 година, само Holly Golightly појадуваше во Тифани.
Таа година, во Њујорк се отвори првото кафуле Blue Box, како дел од продавницата на Тифани на Петтата авенија.
Ова беше проследено со кафулиња во Хонг Конг и Шангај, а досега единствено европско, е она во Лондон.
Во британската престолнина се отвори и кафуле во продавницата на еден од најпознатите британски брендови, Бурбери.
Наречен по основачот на куќата, Томас Бурбери, Томас Кафе служи, меѓу другото, британски специјалитети, а импресивниот ентериер е доволна причина да го посетите ова место што е можно поскоро!