Motherhood

Познатата Јутуберка искрено зборуваше за сè што никој не ви го кажува за доењето

Веројатно нема поплодна област за критика од бременоста, породувањето и доењето.

„Жената и е најлош непријател на жената“, е изрека која секако може најдобро да се примени кај доењето.

Жените се осудувани едни од други ако поради некоја причина не сакаат или не можат да дојат затоа што го „саботираат“ своето дете, „нема да му се приближат доволно“ или нешто десетто што може да послужи како изговор за лавина од критики.

Со воведувањето прилагодена храна за бебиња пред 40 години, жените со ентузијазам ја прифатија стигмата околу задолжителното доење поради приврзување на мајките и бебиња, но денес се чини дека ситуацијата повторно се менува.

Наместо да бидат поддржувани за време на важни и стресни периоди, некои луѓе сепак мислат дека знаат подобро што е добро за туѓото дете.

Постојат многубројни групи на социјалните мрежи каде што мајките споделуваат искуства од бременост, породување, доење и сè што е поврзано со мајчинството, но ситуацијата може да ескалира до таква мера што поради притисокот на општеството, мајките често знаат да се чувствуваат како лоши мајки, доколку не се во можност да дојат.

За сето ова зборуваше целосно отворено и без табуа, Маргарита Томиќ Сејтер, попознат по прекарот Internet mater, која со доењето на првото дете поминала многу тешки моменти.

Погледнете:

Напиши коментар