Миленичиња

Предности од растење со миленичиња

Врската помеѓу децата и нивните миленици е посебна и утешна и носи со себе многу предности за развојот на детето. Студиите покажаа дека децата со домашни миленици имаат поголема самодоверба, подобрени социјални вештини и се повеќе популарни кај своите врсници. Тие учат вештини за негување, покажуваат подобрена емпатија и имаат повнимателен став. Исто така, постојат докази дека имањето миленичиња може да помогне во развојот на невербална комуникација.

Миленичињата и семејната хармонија

Имањето на миленичиња може да има корисен ефект врз семејната хармонија. Истражувањата покажуваат дека семејствата поминуваат многу повеќе време во интеракција кога имаат милениче.

Миленичињата даваат фокус на забавни активности и пријателски разговор. Релаксацијата и опуштеноста од стрес што го пружа дружењето со животни, ги зголемува и здравствените придобивки за родителите. Сопствениците на миленичиња имаат намален ризик од кардиоваскуларни заболувања, помалку помали заболувања и го посетуваат докторот поретко од луѓето без миленичиња.

Миленичињата и вежбањето во семејството

Дури и оние кои поминуваат повеќе време на каучот знаат дека сите треба да се стремиме кон имплементирање на дневни вежби во нашето секојдневие. Но, да се знае тоа и всушност да се практикува се две различни работи. Ова е местото каде што кучињата можат да бидат корисни. Ако не се поместувате од каучот и не вежбате, секогаш постои шанса да бидете помотивирани да одите на прошетка, ако имате милениче. Тоа е двојна победа; вашето куче ја добива својата вежба, а исто така и вие.

Постои истражување што укажува на тоа дека со брзо одење, бремените жени кои поседувале кучиња имале приближно 50% поголема веројатност да ги постигнат препорачаните 30 минути активност на ден. Студијата оцени над 11.000 бремени жени во Велика Британија и е прва од ваков вид што ги разгледува конкретно ефектите од сопственоста на кучиња врз нивото на активност за време на бременоста. Со помагање на бремените жени да останат активни, шетањето на кучиња може да биде дел од ефективната стратегија за управување со зголемување на телесната тежина за време на бременоста.

„Сè повеќе гледаме дека вежбањето со куче може да доведе до подобрена мотивација и ефективност“, коментира д-р Сандра МекКун, менаџер за истражувачки програми во Центарот за храна за домашни миленици „Вултам“.

„Како вежба со низок ризик, шетањето на кучиња може да им помогне на жените, на кои на друг начин им е тешко да ги исполнат своите цели за вежбање, да бидат активни и фит за време на бременоста. Заедно со урамнотежена диета, може да помогне во обезбедувањето здрава бременост.”

Ширете го зборот: Растењето со миленичиња е добра работа

На кој било начин да го погледнете, поседувањето на куче може да биде пријатно семејство искуство. Децата учат да комуницираат и да преземат одговорност за здравјето и благосостојбата на кучето.

Меѓутоа, додека сопственоста на куче може да има огромни предности за детето, родителите треба да ги научат децата како да се однесуваат околу кучињата за да можат да имаат безбедна и пријатна врска.

Напиши коментар