man fashion

Рамазан: Муслиманите ќе постат во домашни услови

Милиони муслимани низ целиот свет пронајдоа различни начини за одбележување на Рамазан оваа година, бидејќи ограничувањата што ги наметнаа земјите да го спречат ширењето на Корона вирусот затворија џамии и забранија собири.

Ова е кога 1,8 милијарди муслимани во светот се воздржуваат од јадење, пиење, пушење и секс од изгрејсонце до зајдисонце.

Семејствата и пријателите обично се собираат за да го прекинат постот и многумина одат на молитви.

Оваа година, сепак, луѓето наместо тоа треба да го одбележат светиот месец дома.

Рамазан е деветтиот месец од исламскиот календар, а започна во четвртокот. Во делови од светот, особено погодени од вирусот, годинашните прослави се затемнети со тага.

Напиши коментар