Дестинации

Разнобојна прослава – ПАПУА, НОВА ГВИНЕЈА

Прво го чувствувате тапанот во градите, а потоа го слушате.

Ритамот на кунду (тапаните) од мажите во провинцијата Енга се меша со мирисот на маслото од канола врз човечкото тело што сигнализира официјален почеток на шоуто Хаген.

Шоуто Хаген е годишен sing-sing (зборот значи собир) и се карактеризира со собирање на десетици племенски групи во планинскиот град Папуа, Нова Гвинеја, на планината Хаг.

Прославата на стадионот за рагби кој му припаѓа на градот за прв пат се одржа во 1961 година пред независноста на земјата, како обид за обединување на завојуваните племиња и зачувување на традициите во регионот.

Сега се празнува секоја година во август.

Напиши коментар