Здраво тело

Седум работи што идната мајка мора да ги знае поврзани со царски рез

Дали сте загрижени за тоа како ќе изгледа царскиот рез или кои работи да ги очекуваат за време на закрепнувањето?

И покрај тоа што сè поголем број жени раѓаат на овој начин (некои затоа што мораат, а некои по сопствен избор), сè уште не се зборува доволно за тоа што се случува со телото на жената по оваа операција и како изгледа целиот процес на закрепнување.

Секоја жена има различно, уникатно искуство и тешко е целосно да се опише што можете да очекувате по породувањето, но овие седум работи им се случуваат на повеќето жени, така што барем некои од нив веројатно ќе ви се случат.

Оставете го вашето тело полека да се опорави

Многу жени, кога ќе се вратат дома, имаат потреба да помагаат околу куќата или да ги вршат работните обврски во домаќинството што обично ги прават. Иако се препорачува лесно движење и враќање на кондицијата, немојте да ги извршувате задачите што не се итни, а особено не се виткајте, не кревајте потешките работи или играјте со друго дете. Тоа само ќе го продолжи закрепнувањето.

Бидете внимателни во врска со вашите други деца

Болницата сигурно ќе ве предупреди дека не треба да кревате ништо друго освен вашето новороденче, но што ако имате друго бебе кое сè уште го доите или кое го бара вашето внимание?

Обидете се да размислите однапред како ќе поминувате време со другите деца (сигурно вашиот партнер може да ви помогне) и ќе ви биде многу полесно да поминете низ овој период. Се работи за неколку недели, но игнорирањето на постарите деца во овој период може да ја направи вашата врска многу лоша.

Лековите против болки не се ваш непријател

Не престанувајте да го земате пропишаниот лек само затоа што неколку часа или половина ден болката се чини дека се намали или исчезна.

Болката може да ве изненади во најнезгодното време (во текот на ноќта) и тогаш ќе потрае многу подолго време да почне да делува лекот.

Не срамете се од своите телесни функции

Пред да ја напуштите болницата, медицинските сестри мора да се осигураат дека имате гасови и нормално варење. За да се утврди ова, тие ќе ви постават некои прилично јасни прашања од кои не треба да се срамите. И тие и вашите лекари се таму за да помогнат и клучно е да бидете искрени за да не се појават несакани компликации.

Одредени движења можат многу да ве болат

После царски рез, движењата како што се смеење, кивање или кашлање може да ви предизвикаат силна болка. Ќе имате чувство дека шевовите ви пукаат и најдоброто нешто што можете да го направите ако некое од горенаведените ви се случи е да ставите перница над шевовите и да ја притиснете. Ова малку ќе го намали движењето на абдоменот и ќе ја олесни болката.

Можеби ќе ви треба помош за да се истуширате

Ако во животот никогаш не ви паднал шампонот или сапунот во тушот, верувајте ми, по царскиот рез, ова сигурно ќе ви се случи. Свиткувањето и кревањето на работи за време на закрепнувањето е невозможна мисија, затоа обидете се да се истуширате додека вашиот партнер е тука и може да ви помогне доколку е потребно.

Секоја жена има различни симптоми на закрепнување

Некои крварат во изобилство или крварат неколку недели по напуштањето на болницата. Другите воопшто не крварат и многу брзо закрепнуваат. Исто така, секоја жена има различна перцепција за болка и справување со неа.

Разговарајте со вашиот лекар за да видите дали симптомите се нормални и во согласност со очекуваното закрепнување.

Напиши коментар