Дестинации

Шпанскиот медитерански град ги намалува цените на пивото за да привлече туристи

Некогаш малиот рибарски град на источниот брег на Шпанија, а денес цел на туристите кои бараат забава, би можел да станат попопуларен од кога и да било по карантинот.

Причината за ова е драстичниот пад на цената на пивото во кафулињата и баровите на Бенидорм.

Индустријата за храна и пијалоци претрпува големи загуби од вирусот корона, а за да не пролеат литри и литри пиво, тие решија да се справат со тоа што ќе ја намалат цената.

Шпанците се надеваат дека ова ќе го задржи интересот на туристите кои сакаат да патуваат, но заради кризата нема да имаат многу пари на располагање.

Иако најверојатно, ексклузивните хотели не го следат овој пример, локалните кафулиња би можеле, исто како и другите угостители, да го сторат она што е неопходно за привлекување гости.

Сепак, Бенидорм и Коста Бланка се многу повеќе од рај за љубители на пиво.

Поради благата медитеранска клима, песочните плажи и тиркизното море, провинцијата Аликанте е омилена дестинација за одмор.

Во текот на летните месеци, бројот на луѓе во градот расте до 400 илјади.

Поради карактеристичната позиција по должината на брегот на Средоземното море, заштитена од ветровите на планинските масиви, просечната температура на воздухот и морето се многу повисоки во пролет и есен отколку на повеќето источни шпански брегови.

Бенидорм е познат како Њујорк на Медитеранот по своите облакодери, претежно близу до морето и плажата. Интересно е што по бројот на облакодери, тој се наоѓа на првото место во Шпанија.

Покрај тоа, тој е рангирана на првото место во светот во однос на бројот на жителите во облакодерите по глава на жител.

Напиши коментар