Motherhood

Што е најважно за време на корона вирусот за идните мајки

Прочитајте стручни совети – дали треба да го доите вашето бебе, како ќе се породите и како да одржите „здрав разум“ во сето тоа!

Бременоста е вонредна состојба дури и во нормални околности. Колку бремени жени имаат потреба од дополнителна психолошка поддршка за време на пандемијата?

Не е наречена друга состојба без причина. Загриженоста и стравот се вообичаени во секоја бременост, а во моментот со корона вирусот овие чувства можат да бидат поинтензивни.

Експертите велат дека е нормално сè додека не се му пречи на секојдневното функционирање.

„Сите светски насоки сега укажуваат дека ремените жени дури и оние инфицирани со корона вирусот, нормално се пораѓаат, она што е важно, што жените го прашуваат, е дали тие можат да ги дојат своите деца со посебните мерки на претпазливост кои се неопходни“, вели д-р Маја Милосављевиќ од Институтот за ментално здравје.

На бремените жени им се советуваат здрави навики: одење на спиење и станување приближно во исто време, разновидна исхрана, одржување физичка активност. Тие треба да разговараат со пријателите и семејството по телефон и на социјалните мрежи.

„Корисно е да се направи список со десет работи што можете да ги правите секој ден во вашиот стан во просторот во кој сте и да уживате во нив. А потоа да направите распоред на работите кои ќе ги направите“, додава Милосављевиќ.

Важно е бремените жени да стапат во контакт со своите лекари.

„Добро е познато дека за време на бременоста и по породувањето, здравствените прегледи се многу чести, па во оваа ситуација е паметно да се јавите кај вашиот лекар по телефон, да закажете преглед, да ги добиете сите потребни совети, дури и ако треба да одите на преглед, направете го тоа со личен превоз, изолирајте се и обидете се да се изложувате се што е можно помалку “, забележува Милосављевиќ.

Кога бебето ќе пристигне, во домот, и кога нема епидемија, повеќе се грижиме за хигиената и посетите.

„Периодот пред нив е всушност пренагласен период на изолација во кој тие секако ќе се наоѓаат, па би било добра идеја да се погледне на моменталната состојба на тој начин. Затоа, сè што може да им помогне да се чувствуваат опуштено и да уживаат во нивниот нов член на семејството треба да го практикуваат што е можно повеќе во оваа ситуација“, забележува д-р Маја Милосављевиќ.

Со помош на професионалци за ментално здравје, освен преку телефон, бремените жени и родилките можат да комуницираат и преку е-пошта.

Напиши коментар