Новости

Што е тестирање на коронавирусно антитело и зошто е важно

Антителата се човечки протеини кои произведуваат тела за борба против инфекцијата. За време на инфекција, имунолошкиот систем ги прилагодува антителата за да препознае специфичен дел од вирусот.

Во случајот со новиот Kорона вирус, најважните антитела се насочени кон протеините на вирусниот шик, протеин кој се врзува за рецепторот на човечките клетки и му овозможува на генетскиот материјал на вирусот да влезе во човечките клетки и да започне со инфекција. Постојат два вида на вирус специфични антитела кои се релевантни за тестирање.

Ако мојот тест се врати позитивен, дали сум имун?

За жал, научниците сè уште не знаат дали позитивен тест значи дека сте имуни или колку долго може да трае таквата заштита. Има извештаи за пациенти повторно заразени со новиот Kорона вирус.

Исто така, познато е дека многу сезонски Kорона вируси кои предизвикуваат настинки ги губат антителата со текот на времето, дозволувајќи им на луѓето повторно да се заразат.

Колку се веродостојни резултатите од тестирањето на антитела?

Во другите делови на светот, некои влади изразија загриженост дека тестовите за антитела не се толку сигурни како тестовите за брисеви кои бараат непосредна инфекција.

На 8 Април, владата на Велика Британија објави дека тестовите за антитела нема да бидат достапни барем до Мај, бидејќи ниту еден од тестовите досега не биле точни.

Напиши коментар