Новости

Што сака лекарот за итни случаи да знаете за Корона вирусот

Јас сум Ејми и работам како лекар за брза помош во болниците во Вестфелдс и Хадсон во Висконсин. Сакам да ве потсетам дека има толку многу што сè уште не знаеме за новиот вирус, неговите симптоми – а особено колку луѓе се навистина заразени со вирусот.

Отпрвин, мислевме дека младите, здрави луѓе не се толку многу засегнати од овој вирус, што е добро со оглед на тоа дека другите пандемии, како што е шпанскиот грип во 1918 година, најмногу ги погоди луѓето со силен имунолошки систем. Но, сега новиот извештај покажува дека до 20 проценти од оние кои се хоспитализирани во САД од 12 февруари до 16 март биле на возраст помеѓу 20 и 44 години. Исто така, дознаваме дека дури 10% од случаите биле без симптоми, според друг извештај во списанието Emerging Infectious Diseases. Затоа, заборавете на идејата дека, само затоа што имате 20 или 30 години, вие сте „имуни“ на оваа пандемија затоа што во моментот „не се чувствувате болни“.

Знам дека меѓу периодот кога беше објавена првата дијагноза на вирусот COVID-19 во Вухан, Кина на 31 декември и периодот кога првиот случај беше дијагностициран во Америка на 20 јануари, имаше неколку можности Американците да ги преземат мерките посериозно и да го забават ширењето на вирусот.

Недостаток на тестирање им даде на луѓето погрешно чувство за безбедност, а не точна слика за ситуацијата. Ова значи дека дури и нашата најдобра претпоставка за колку луѓе во моментов имаат коронавирус далеку од точни.

Сега, тоа е скоро сè што можеме да го направиме. Додека вакцината не е достапна (најмалку 12 до 18 месеци), не можете да направите многу за да спречите пренесување на вирусот, освен за честото миење на рацет, дезинфекција на површината, социјално растојание и самоизолација. Вториот е особено важен затоа што лекарите не тестираат сè; едноставно не можеме. Сè уште има државни ограничувања за тоа кој може да се тестира затоа што САД во моментот нема доволно тестови, па затоа не треба да ве тестираат, освен ако вашите симптоми не се доволно сериозни за да ве примат на болничко лекување.

Што точно значи „доволно сериозно“ во овој случај? За да бидете примени во болницата, треба да имате толку низок кислород во крвта поради отежнато дишење што ќе ви треба вентилатор, дополнителен кислород или уред за дишење или ќе бидете толку дехидрирани што ќе ви треба инфузија.

Мојот најдобар совет за сега за секој што мисли дека може да има Корона вирус (треска, замор, сува кашлица, болка и останување без здив се најчестите симптоми што ги гледаме) е да се однесува како да го има!

Напиши коментар