СОСТОЈКИ
8 мл. оризови тестенини
1 лажица масло/растително масло
4 мали млади лукчиња
Сол
1 1/2 лажица масло од сусам
1/2 кромид, тенко исецкан
4 чешниња лук, мелен
1/3 чаша сос од соја
2 лажици чили сос
1 лажица кафеав шеќер
1/2 лажица сок од лимета
Трошки од лут црвен пипер (по избор)
ПОДГОТОВКА
1. Згответе тестенини според упатствата за пакетот. Исцедете ги.
2. Во голем сад на средна топлина, стоплете го маслото. Додадете ги кромидот и зачинете со сол. Гответе додека смесата стане златна и крцкава, околу 5 минути. Пренесете ги во чинија со хартиена крпа.
3. Додадете масло од сусам во тава. Кога маслото ќе почне да мириса, промешајте го внатре кромидот и лукот и варете ги една минута. Додадете сос од соја, чили сос, сок од лимета, кафеав шеќер и трошки од црвен лут пипер (ако користите). Варете додека сосот малку не се намали, 3 до 5 минути.
4. Додадете ги варените тестенини и промешајте. Послужете веднаш.