Motherhood

Со бебе во природа – 11 забавни пролетни активности надвор

Пристигна пролетта и вистинско време е да го земете бебето во рацете и да излезете надвор во природа.

Постојат многу активности во кои бебето ќе ужива, а во исто време ќе влијае на неговиот правилен развој. Топло време и сонце – што друго освен излегување надвор со бебето.

Можеби тоа не е подготвено да игра со пријателите и да трча, но има многу активности што можете да ги направите со вашето бебе надвор. Еве неколку начини да поминете топол пролетен ден во природа.

1. Игра со меурчиња

Не само што бебето ќе ужива во гледањето меурчиња од сапуница, туку и ќе го стимулира сензорниот развој. Допирот на таквите балончиња со кожата ќе го привлече детето кон различни текстури. Може да влијаете врз развојот на моториката ако бебето почне да ги фаќа меурчиња со раце.

2. Тркалање на топка

Ако бебето научило да седи, една од омилените игри ќе биде фрлање топка на тревата. Седнете до него и уживајте.

3. Танцување на тревата

Ставете ќебиња на тревата, пуштете ја омилената песна и играјте на сонце со вашето бебе. Не заборавајте дека вашите омилени кадифен играчки исто така може да учествуваат на подиумот.

4. Базен со вода

Бебињата сакаат прскање во вода, особено кога се надвор и кога е топло.

5. Прошетка во природа

Ако имате кенгур, однесете го бебето на прошетка низ шуми, ливади, паркови. Ќе се опуштите и не се сомневаме дека и бебето ќе ужива.

6. Летање на змеј

Во ред, можеби бебето не знае како да игра на овој начин, но вие можете. Имајте пикник, седнете на ќебе и летајте го змејот над бебето. Колку е пошарено, толку повеќе ќе ужива бебето да го гледа.

7. Берете овошје

Ако имате овошни дрвја во близина, или сте отишле кај баба во село, земете го бебето со вас и оставете го само да одбере овошје за јадење.

8. Лулашки

Како да ги изоставиме игралиштата и лулашките кога станува збор за излегување надвор? Ако бебето може да седи и е стабилно, нема зошто да ја промашите оваа забавна игра, а на лицето ќе му ставите голема насмевка.

9. Посетете ја зоолошката градина

Ова е одлична активност за бебиња. Тие сакаат да ги набудуваат сите овие чудни суштества околу нив, да ги слушаат нивните звуци, да ги имитираат и слично.

10. Приказна надвор

И уште еднаш, ќебињата се задолжителни! Седнете, донесете ги омилените книги на вашето бебе и прочитајте ги опкружени со зеленило, сончева светлина и ветре. Ова ќе им даде на приказните сосема ново искуство.

11. Одете на пијалок

Не заборавајте се и себеси. Бебето во количка и веднаш во омиленото кафуле со пријателите. Бебето ќе биде среќно што е во различно опкружување, а вие ќе се опуштите со другарките и ќе се посветите самите на себе истовремено.

Напиши коментар