Cafe Del Mar

Совети за фитнес: Дали треба да направите кардио пред или после кревање на тегови?

Тренерите објаснуваат зошто нема магична формула кога станува збор за дали е подобро да се прави кардио или кревање тегови.


Важно е паметно да ги комбинирате кардио вежбите со оние што ги правите за сила, за да не ја преоптоварите истата мускулна група. Ако имате специфична цел кога станува збор за стекнување сила, на пример, сакате да се фокусирате на една вежба – deadlifting, затоа што активира одредена група на мускули, оставете ја вашата прва станица да биде само ваков вид вежби. Меѓутоа, ако тренирате за спортски настан со истрајност, направете кардио најпрво.

Постојат и други случаи кога се препорачува кардио да служи како загревање што има придобивки од обука за сила. Десет минути лесен кардио тренинг пред секое интензивно тренирање или активност правилно да го подготви телото за следното. Но, ако имате тренинг со сила без големи цели, едноставно како форма на вежбање, се препорачува да воведете посилна форма на кардио загревање во вашата фитнес рутина.

За секој што сака да ослабе, не е важно што правите прво, сè додека имате две до три сесии за обука неделно.

Тренинзите за зајакнување ви помагаат да ја подобрите или одржувате линијата бидејќи согорува повеќе калории на долг рок.

Напиши коментар