Убавина

Стресот е најверојатно главната причина за појавата на акни на вашето лице. Еве како да се борите против нив!

Кога се јавуваат, акните предизвикани од стрес најдобро реагираат на неколку специфични состојки: салицилна киселина, бензоил пероксид и ретинол. Секоја состојка работи на различни начини во борбата против акните.

Салицилна киселина може да ги заглави порите, бензоил пероксид има антиинфламаторни и антибактериски својства, а ретинолот ја зголемува стапката на промена на клетките на кожата. Ова не значи дека треба да ги користите сите три одеднаш. Наместо тоа, експертите препорачуваат долгорочна употреба на ретинол, додека со салицилна киселина или бензоил пероксид треба да се третираат акните по потреба.

Можете исто така да користите налепници за лекување на акни. Овие се налепници кои содржат одредени активни состојки како што се салицилна киселина и масло од чајно дрво. Овие активни состојки можат да навлезат подлабоко во кожата, дозволувајќи им да работат подобро.

За големи и болни акни, препорачливо е да се консултирате со вашиот дерматолог за да добиете соодветна терапија во консултација со него. Сепак, во овој момент, посетите на лекарите треба да бидат само за вистински итни случаи, така што ќе треба да бидете трпеливи.

Ако сметате дека честопати посегнувате по лицето или ја четкате кожата почесто од вообичаеното, експертите препорачуваат да ги покриете проблематичните области со лепенка или, уште подобро, да нанесете крем за акни само на критични области во подебел слој. Ако повторно почнете да го допирате лицето, кремот ќе ве потсети да не го правите тоа.

Напиши коментар