Hi-Tech

TikTok и WeChat успеаја да ги избегнат своите неделни забрани

Во петокот, се чинеше дека САД се подготвени да забранат нови преземања на TikTok и WeChat, две популарни апликации со седиште во Кина, за кои администрацијата на Трамп предупреди дека претставуваат безбедносни закани за американските корисници. Одделот за трговија издаде наредба со која се забрануваат нови преземања од недела. И, во саботата, WeChat особено забележа голем напредок во нови инсталации во САД, според аналитичката платформа Sensor Tower, со 800 проценти зголемување од недела во недела.

Но, од неделата попладне, секој доби барање за забрана во САД, барем привремено. Претседателот Трамп во саботата рече дека дал благослов за договор меѓу TikTok, Oracle и Walmart, што предизвика еднонеделно одложување од Министерството за трговија за забраната на TikTok. И судија во Калифорнија издаде прелиминарна забрана за блокирање на забраната на администрацијата за WeChat.

Договорот за „TikTok“ се чини дека е далеку од првичното барање на администрацијата на Трамп за целосна продажба на операциите на „TikTok“ во САД. Oracle станува „доверлив технолошки партнер“ и ќе биде домаќин на сите кориснички податоци на САД, обезбедувајќи „поврзани компјутерски системи“. И Oracle и Walmart ќе учествуваат во рунда за финансирање на TikTok Global пред ИПО во која ќе можат да преземат до 20 проценти кумулативен удел во новата компанија, TikTok Global.

Во понеделникот, ByteDance рече дека ќе поседува 80 проценти од TikTok Global и планот „не вклучува трансфер на какви било алгоритми“, според „The Guardian“.

Зделката допрва треба да се финализира, а некои детали останаа малку нејасни од неделата наутро. Додека сите страни рекоа дека седиштето на новата компанија ќе биде во САД и ќе донесе 25.000 работни места, изјавата на претседателот дека договорот вклучува донација од 5 милијарди американски долари за американското образование се чинеше изненадување за матичната компанија TikTok ByteDance. Во понеделникот, Bytedance го оспори описот на Трамп во блог пост под наслов „разјаснување на неосновани гласини за TikTok“, во кој се вели дека „таканаречената исплата на данок од 5 милијарди долари на Министерството за финансии на САД“ е едноставно проценка на корпоративните даноци што TikTok Global би ги платила за неколку години доколку потфатот е успешен.

Како и да е, засега, Министерството за трговија одложи каква било забрана за TikTok до 27-ми септември.

За WeChat, иднината во САД е уште понеизвесна. Судијката Лорел Билер во својата наредба напиша дека тужбата во август од страна на група корисници на WeChat покажала „сериозни проблеми кои одат во согласност со тврдењата за Првиот амандман“. Билер напиша дека „доказите на тужителите одразуваат дека WeChat е ефективно единствено средство за комуникација за многумина во заедницата, не само затоа што Кина забранува други апликации, туку и затоа што кинеските челнови со ограничено познавање на англиски јазик немаат други опции освен WeChat“.

Белер додаде дека иако американската влада идентификуваше „значајни“ закани за националната безбедност, има „малку резони“ дека неговата ефикасна забрана на WeChat за сите корисници на САД ги решава овие проблеми.

Одделот за трговија не ја коментираше наредбата на судијата Билер од неделата попладне.

Напиши коментар