- Додавањето половина чаша оцет во една чаша вода, проследено со испирање со чиста вода, ќе ги намали бактериите и ќе спречи мувла, оставајќи го овошјето и зеленчукот свеж подолго.
- Чувајте корен зеленчук (моркови, целер, магдонос, цвекло и друго) во затворен сад со вода, така ќе остане крцкав подолго.
- Повеќето билки ќе останат свежи до 2 недели ако оставите чаша вода во фрижидер. Се разбира, промена на вода од време на време.
- Ротквиците можат да останат свежи до 3 недели ако се мијат и чуваат во херметички сад, додека сеуште се влажни.
- Салатата ќе остане свежа и крцкава недела или две ако ја измиете, исушите и потоа ја чувате во херметички сад со неколку хартиени крпи што ќе ја апсорбираат влагата.
- Спанаќот прво измијте го и исушете го, а потоа завиткајте го во хартиени крпи и ладете го.
- Праз, млад кромид, цвекло, анасон, итн. чувајте ги во херметички затворени контејнери или пластични кеси. На тој начин ќе останат свежи подолго.
- Лебот исто така можете да го чувате за подоцна. Замрзнете го додека е свеж, а кога сакате да го јадете, извадете го од замрзнувачот неколку часа пред тоа. На овој начин ќе имате свеж леб во секое време.