Дестинации

Узбекистан

Узбекистан тешко се наоѓа на врвот на листата кога станува збор за потенцијалните дестинации за одмор. Околу 1.000 Британци го посетуваат секоја година, според бројките на ОНС, ставајќи го на исто ниво со посетите на Ерменија и Малави (за споредба, Шпанија мами околу девет милиони туристи годишно).

Но, стигањето до таму сега ќе биде малку полесно. Од 15 јули некои работи ќе се променат. Патниците од Велика Британија ќе можат да го посетат најмногу пет дена без да аплицираат за виза (доколку пристигнуваат со авион и имаат резервиран лет однапред), додека оние кои сакаат да останат подолго, можат да го искористат новиот систем за електронски визи, кој ветува дека ќе бидат потребни само два дена за обработка на апликациите (и чини 20 долари).

Па, што крие оваа централна азиска енигма во ракавот за патниците? Еве сè што треба да знаете…

Узбекистан е најдобриот дел од Патот на свилата…
Ако ве заинтригира од античкиот Пат на свилата, но немате време да ја поминете нејзината должина од Кина до Турција, ќе најдете три од најважните градови во Узбекистан.

…со помош на Советскиот Сојуз
Ташкент – главениот град на Узбекистан – беше целосно уништен од земјотресот во 1966 година, додека земјата беше под советска власт. Околу 300.000 луѓе останаа без покрив над главата, но со помош на Советскиот Сојуз целиот град беше обновен – навистина, се вели дека градежните работи започнале еден ден по земјотресот.

Како резултат, ќе најдете шармантна мешавина од обновени џамии од 12 век и класична руска архитектура заедно со блоковите од згради и статуи на работници со развиени бицепси.

Малку е како патување низ времето
Заѕидениот град Хива е жив музеј, заштитен од УНЕСКО, но сепак е населен од узбекистански семејства и бизниси. Основана е во 6 век, и напредуваше како трговски град на Патот на свилата – со сè повеќе украсни џамии, мавзолеи и медреси (верски училишта) додадени на неговиот лавиринт на улици, сите уметнички обновени.

Крволочниот освојувач е нивниот национален херој
Несомнен херој на Узбекистан е Тимур, освојувач од 14 век, кој се ожени со потомок на Џенгис Кан и чии војски убиле околу 17 милиони луѓе на нивното дивеење низ Централна Азија. Може да му го најдете ликот на сè, од холи-лоби слики и банкноти, до слатки пакувања – иако неговите маани се исфрлени настрана за поестетски позгоден портрет.

Напиши коментар