Cafe Del Mar

Викенд диета: што треба да знаете за начинот на исхрана 5:2?

Сите детали за техниката што гарантира стабилен и видлив резултат.

Принципот на диета опишан од англискиот диететичар Мајкл Мозли во “Fast diet 5:2” брзо стана многу барана и се здоби со милиони следбеници ширум светот.

И токму затоа што опишува одличен начин да изгубите тежина без сериозни ограничувања.

Што е диета 5:2?

Општо, методот на Мајкл Мозли не предвидува никакви забрани и строги правила. Може да јадете како вообичаено пет дена во неделата, а само треба да го ограничите внесот на калории на 500 калории во текот на два дена.

Периодичното нерадикално ограничување во исхраната промовира губење на тежината со минимален стрес за организмот, односно резултатот ќе биде бавен, но стабилен.

Авторот на методот ветува дека може да изгубите 0,5 до 1 килограм во просек неделно.

Дефицитот на калории во ова време ќе биде околу 3 илјади (со просечна стапка на потрошувачка од 2 илјади за жени).

И ако посветите барем 2-3 пати неделно време на физичка активност, тогаш за 2,5 недели можете да се ослободите од повеќе килограми маснотии (што е околу 8 илјади калории), што е прилично забележлива количина за просечната структура на телото.

Како да се јаде во работните денови?

Важно е да се напомене дека пет работни дена не треба да се земаат како cheat врме, односно не треба да јадете за во иднина и да се обидете да ги надоместите ограничувањата.

Овие денови треба да јадете како и обично, ни повеќе ни помалку. Додавањето на повеќе зеленчук и протеини во вашата диета дефинитивно ќе го забрза процесот на слабеење и само ќе има корист.

Важно е да запомните дека не сте на диета овие пет дена, што значи дека може формално да си дозволите што сакате.

Психолошки е многу полесно да се придржувате до системот на исхрана кога знаете дека нема забрани – ова помага да се избегнат нарушувањата и последователната вина.

Како да се јаде во посни денови?

Д-р Мајкл Мозли пишува дека во преостанатите два дена, калориите не треба да надминуваат 500 калории (600 калории за мажи).

На пример, 200 калории за појадок и 150 за ручек и вечера.

Овој ден можете да си дозволите омлет од две јајца со зеленчук, салата и сирење – не треба да гладувате.

Подобро е да не организирате два дена по ред за да не започнете со прејадување после тоа.

Напиши коментар