Motherhood

Во која позиција треба да спие новороденче?

Бројни студии посочуваат дека ризикот од ненадеен синдром на задушување (SIDS) и смртта на новороденче е најнизок ако бебето спие на грб.

Најпосакуваната позиција е да спие на грб. Но, разумен друг избор, ако вашето дете има проблеми со таква положба, е да спие на страна. Тоа е секако побезбедно од спиењето на стомакот.

Инаку, безбедно е да му дозволите на вашето бебе да помине некое време на стомакот кога е будно, додека го гледате.

Не ставајте го детето да спие на мека површина, меки перници и покрај играчки или некои други украсни делови. Тие можат да ги блокираат дишните патишта на детето и да престане да дише.

Не се препорачува употреба на специјални помагала што обезбедуваат децата да бидат принудени да спијат на грб.

Советот да го ставите бебето на грб е валиден ако е родено навреме и штотуку ослободено од болницата. Но, ако тоаима одредени здравствени проблеми и не сте сигурни која позиција е најдобра за него, консултирајте се со вашиот лекар.

Во секој случај, родителите не треба да го оставаат бебето само во собата, дури и за време на краткото спиење.

Најдобро е ако тоа спие близу неговите родители во текот на денот, така што тие ќе внимаваат на него, а во собата со нив во текот на ноќта.

Напиши коментар