Cafe Del Mar

Вообичаени грешки при истегнување

Истегнувањето е една од најважните компоненти на секој тип на вежбање.

Тоа ви овозможува да развиете флексибилност и да го направите вашето тело неверојатно подвижно.

Истегнувањето помага да се избегнат многу повреди во иднина. Затоа, секој спортист или личност што се занимава со спорт треба да се истегнува.

Странските истражувачи анализирале многу извештаи и научни дела за истегнување напишани во последните 20 години и врз основа на нив увиделе список на вообичаени грешки направени за време на ваквите вежби.

Резултатите се објавени во научното списание Применета физиологија, исхрана и метаболизам. И еве што велат тие:

Воопшто не се истегнувате

Отсуството на истегнување во програмата за тренинг доведува до постојана мускулна напнатост, болка за време на вежбањето, формирање на лошо држење на телото и дури и намалување на флексибилноста.

Истегнување после тренинг

Истегнување треба да се направи на почетокот на тренингот. Ви овозможува да ги загреете мускулите пред да извршите сложени вежби, што ќе ги направи помалку цврсти и склони кон повреди.

Премногу долго се истегнувате

Три пристапи од по 20 секунди за секоја мускулна група – тоа е доволно за да се зголеми нивната флексибилност. Истегнување на една мускулна група повеќе од 60 секунди ќе ве направи побавни и помалку силни.

Се истегнувате веднаш откако ќе се разбудите

Во утринските часови, мускулите се целосно нееластични и тешко се истегнуваат. Долго сте во мирување за време на спиењето и затоа истегнувањето после спиењето не е добра идеја.

Започнувате со истегнување без да се загреете

Пред тренинг, мускулите се ладни и екстремно крути. Ако започнете да се протегате пред да се загреат, ризикувате да се повредите.

Напиши коментар