Дестинации

За совршена фотографија: Запознајте го најфотогеничното место во Прага

Некои од најинтересните фотографии се направени токму тука.

Едно од најважните дела на архитектурата создадено по 1989 година го пронајде својот дом во Прага, е светски познатата Куќа која танцува, која, поради својот посебен дизајн, привлекува посетители од целиот свет!

Приказната за нејзиното потекло и изградба беше исклучително долга и драматична, а денес е позната како најважниот пример за постмодерната архитектура во Европа!

Во времето кога е изградена, во Прага, куќата што танцува предизвика сериозни реакции, заради нејзиниот револуционерен дизајн; многумина тврдеа дека тој не одговара со околината во која се наоѓа, а имало и такви кои активно се залагале за целосно отстранување и рушење на зградата.

Сепак, она што многумина не го знаеја е дека ова е прва зграда на врвните, светски архитекти Френк Гери и чешкиот архитект Владо Милуниќ, именувана според славната танцова двојка Фред Астер и Џинџер Роџерс; двете кули ги претставуваат Фред и Џинџер и со тоа формираат целина, а самата зграда постигнува совршен баланс на модерно и античко.

View this post on Instagram

Crashing buildings in Prague 🇨🇿🤪

A post shared by KAILANI (@kailaniroper) on

Во тоа време, куќата за танцување беше многу храбар и прилично футуристички проект, кој беше признат од јавноста само 15 години подоцна како симбол на новата ера.

Денес, зградата е дом на современа уметничка галерија, бројни канцеларии, луксузни кафулиња и ресторани, а за повеќето посетители е неисцрпен извор на инспирација за имагинативни фотографии кои се создаваат секој ден во опкружувањето на оваа, од многумина наречена, Пијана куќа!

И покрај овие вжештени дебати и ставови што ги испровоцира, Куќата што танцува освои бројни награди и признанија ширум светот во последните 15 години, вклучително и награда за дизајн доделена од американското списание Time.

Повеќе информации за самата зграда, но и за содржината може да се најдат на официјалната веб-страница.

Напиши коментар