Здраво тело

Здравствени придобивки од брокулата

Една храна што мора да ја вклучите во вашата диета е брокулата. Брокулата има голема енергија, хранлива и лековита вредност, па затоа е неизбежен лек за многу болести.

Кои витамини ги содржи брокулата?
Овие зеленчуци се претежно темно зелени и цветни во форма на многу букети. Брокулата е вистински магацин на хранливи материи, како растителни влакна, а исто така е богата со витамини Ц и А, проследени со калиум и калциум, магнезиум, фосфор, фолна киселина, итн.

Како да јадете брокула?
Брокулата може да се користи сурова, доколку се подготви одредена салата, но може да се готви и да се користи и во супи. Бидејќи брокулата има многу малку калории, се препорачува за дијабетичари, но оваа нискокалорична храна е подеднакво важна и за бремените жени.

Бидејќи е многу лековита, брокулата помага со следните проблеми:

• алергии
• анемија
• анксиозност
• артритис
• астма
• стоматолошки заболувања
• кардиоваскуларни проблеми
• проблемот со лабите и самиот грлото
• егзема депресија
• импотенција
• истегнување на мускулатурата и нозете
• катаракта на окото
• третман на рак
• макуларна дегенерација
• менопауза
• неплодност
• несоница
• остеопороза
• перименопауза
• ПМС
• настинки и грип
• проблеми со кожни болести
• проблеми со косата
• регулирање на крвниот притисок
• регулирање на прекумерна тежина
• синузитис
• превенција од карцином
• штерс
• прскања
• хипертироидизам
• дијабетес
• слог

Напиши коментар