Дестинации

Зградата од 3 милијарди фунти има еден куп дијаманти и злато

Основата на пагодата се состои од тула покриена со злато, како и самата зграда и комплексот како целина. Покрај златото, тој е исто така дом на 7.000 дијаманти, рубини, топази, сафири и други скапоцени камења …

Дали знаете кои се пагодаите? Тие се култни будистички историски градби кои датираат од античка Индија, изградени од камен или дрво. Тие можат да се најдат во Кина, Јапонија, Непал, Кореја, Виетнам и други делови на Азија, а оној што го истражувавме е во Мјанмар. Можете да ги препознаете по повеќеслојните кули со покриви на сите нивоа и за многумина се свети места.

Шведдагон пагода лоцирана во Мјанмар е исто така познат како Шведагон Зеди Дав, Големата дагонска пагода и Златната пагода, и е позлатена и лоцирана во Јангон. Шведдагонот е всушност столб, света будистичка зграда во форма на камбана. Висок е 99 метри и го краси Синтутара Хил. Тоа е најсветата будистичка зграда во Мјанмар и еден од најважните споменици на религиозни реликвии во светот. Но, не само што наметнува зградата, туку и сето она што го опкружува во рамките на комплексот на дури 46,3 акри, вклучувајќи го и самиот рид.

Легендата за потеклото
Исто така, постои легенда за Шведагон дека браќата Тафос и браќата Балик го запознале Буда и од него добиле осум нишки коса. Браќата нашле место каде се чуваале уште три мошти на Буда и таму решиле да складираат грутки од коса во златен ковчег. Тоа место станало палатата Шведагон.

Напиши коментар