Motherhood

Жените треба да го проверат холестеролот пред бременоста

Зголемениот холестерол во крвта често нема симптоми, па раната дијагностика е многу важна, особено кога станува збор за бремени жени. Осум од десет жени на репродуктивна возраст никогаш не го провериле нивото на холестерол во крвта, и покрај постојаните предупредувања дека првиот тест за холестерол во крвта треба да се направи во раната зрелост, според студијата спроведена на американскиот колеџ за кардиологија.

Истражувачите ја истакнаа важноста на раното тестирање на крвта за да се идентификуваат оние со зголемено ниво на холестерол, вклучително и семејна хиперхолестеролемија (FH) и наследна дислипидемија. Беше посочено дека овие состојби се многу чести, но честопати недијагностицирани и можат да доведат до срцев удар во младоста.

Додека многумина не препорачуваат проверка на холестерол во бременоста, постојат докази дека високиот холестерол исто така влијае на предвремено пораѓање, како и раѓање на дете со помала тежина, што подоцна може да влијае на разни срцеви заболувања, но исто така да доведе до смрт.

Истражувачите користеле податоци за нивото на холестерол на 5.101 жени кои се породиле во болницата на Универзитетот во Пенсилванија и болницата во Пенсилванија од март 2009 година до август 2018 година. Нивото на холестерол за време на бременоста не се следело, бидејќи се подразбира дека холестеролот природно се зголемува во тој период. Од сите жени вклучени во студијата, 22% никогаш не го провериле холестеролот во крвта.

Американската организација за срце сугерираше дека сите лица на возраст над 20 години треба да имаат проверен холестерол во крвта. Оние жени кои го провериле холестеролот биле постари, обично имале коронарна артериска болест, висок крвен притисок и дијабетес.

Експертите посочуваат дека раната дијагностика би довела до рано идентификување на сродни болести, затоа што тоа влијае како на мајката така и на децата и другите роднини.

Многу луѓе со хиперхолестеролемија се млади и изгледаат здрави, додека артериите покажуваат нешто сосема друго. Тестирањето на холестерол кај жените има влијание врз мајчинството и здравјето на фетусот.

Да се знае дека жената има висок холестерол пред бременоста е исто така многу важно, затоа што тогаш кардиометаболниот ризик (дијабетес и срцеви заболувања) може да се намали.

Нема знаци или симптоми на висок холестерол во крвта, а првиот знак може да биде срцев удар.

Напиши коментар