Cafe Del Mar

Зошто бремените жени треба да вежбаат јога: ваквите прекрасни јога вежби го зачувуваат и зајакнуваат здравјето на мајката и бебето

Јогата може да помогне во бременоста, за време на породувањето и во постпарталниот период, a еве како тaа влијае на здравјето на мајката и бебето!

Јогата е древен индиски метод со холистички пристап кон здравјето и општата благосостојба, кој се нарекува велнес. Самиот збор јога значи „обединете се“ и вклучува вежби што се корисни и за телото и за умот.

Во јогата се користат различни пози, т.н. асани, а централните техники на дишење се пранајама. Секоја асана работи на различни мускули, зглобови и телесни системи.

Филозофијата на јогата значи дека секојдневната работа на телото го враќа природниот проток на енергија. Ова го подобрува здравјето и го олеснува стресот. Во исто време организмот е тониран, т.е. посилен.

Јогата може да помогне во бременоста, за време на породувањето и во постпарталниот период. Ако се користи безбедно, може да го подобри здравјето и на мајките и на бебињата. Јогата што се изведува пред породувањето се нарекува пренатална. За разлика од другите подготовки за породување, тоа е комплексен пристап кон вежби што промовира истегнување, ментално центрирање и фокусирано дишење.

Така, на пример, истегнување на мускулите и лигаментите ја зголемува флексибилноста и може да се очекува попријатно раѓање. Вежбите за истегнување исто така ја ублажуваат болката, особено во долниот дел на грбот, што е многу честа појава во бременоста.

Асаните овозможуваат подобра циркулација и го намалуваат отокот во телото на бремената жена. Овие вежби го подобруваат спиењето, го намалуваат стресот и вознемиреноста, ја зголемуваат јачината, еластичноста и издржливоста на мускулите што учествуваат во породувањето. Вежбањето, исто така, го намалува гадењето, главоболките и останувањето без здив.

Истражувачите посочуваат дека овие вежби можат да го намалат ризикот од предвремено раѓање и висок крвен притисок во бременоста. Од шестата недела по раѓањето, т.е. по периодот на акушерството, постнаталната јога се практикува за зајакнување на стомачните мускули и мускулите на карлицата.

Ова му овозможува на телото побрзо да се врати во состојбата пред бременоста.

Важно е доколку имате контраиндикации, тогаш ви треба мислење од докторот кој ја води бременоста (може да се појават проблеми кај бремени жени кои се изложени на ризик од предвремено раѓање), физиотерапевтот, доколку бремената жена претходно имала проблеми со мускулно-скелетниот систем, особено ‘рбетот или лигаментите и кардиологот во случај на срцеви заболувања.

Понекогаш само вежби за дишење може да се користат во ризични ситуации.

Во секој случај, потребно е да се следи чувството дека вежбите еволуираат во телото и да ги направите само до границите на задоволството, затоа што секој организам е различен.

Напиши коментар