Научете како да подготвите туфахии од нашиот видео рецепт.

Јаболка варени во сладок сируп, полнети со слатка смеса од ореви, збогатени со слатка павлака и сладок сируп од вишни, тоа се – Слатките туфахии!
Како и многу други ориентални слатки, тие се полни со шеќер и вкусни, едноставно се топат во устата.
Потребни состојки:
- јаболки, 4 парчиња
- ореви, 120 гр мелени
- слатка павлака, 250 мл
- лимон, 1 изрендана кора
- компот од овошје, сируп од вишни
- вода, 400 мл
- шеќер, 400 гр
- мед, 100 гр
- ванилин шеќер, 10 гр
Чекор-по-чекор инструкции:
- Измијте ги јаболките, излупете ги и извадете ја средината.
- За сируп, ставете да се вари вода, шеќер, ванилин шеќер, мед и подготвените јаболки.
- Кога сирупот ќе зоврие, го намалуваме огнот и го готвиме уште 10 минути.
- Потоа извадете ги јаболките за да се изладат, а шеќерниот сируп продолжете да го готвите уште 20 минути.
- Потоа измешајте ги мелените ореви со половина од шеќерниот сируп и неколку лажици од шлагот направен од слатката павлака, со така добиени смеса се полнат јаболките, а потоа се истура остатокот од шеќерниот сируп одозгора.
- Секое јаболко дополнително се декорира со шлаг од слатката павлака, со по една вишна и сируп од вишна. Се служи изладено.
