Art & Crafts

Грозјето ве чува од рак на кожата

Грозјето може да не заштити од рак на кожата и да го спречи прераното стареење. Соединенијата на грозјето ги штитат клетките од ултравиолетовото зрачење кое го пренесува сонцето – кое е водечка причина за рак на кожата.

Ултравиолетовите зраци го зголемуваат нивото на реактивен кислород – штетни молекули кои ги оштетуваат клетките на кожата. Тоа е реакција која го спречува една супстанца наречена флавоноиди од грозјето.

Овие охрабрувачки резултати треба да бидат земени во предвид со цел да се развие нова и подобра заштита на кожата.

Напиши коментар