Art & Crafts

Избегнете го ризикот од дијабетис – јадете поспоро

Сепак, зголеменото ниво на гликоза во крвта е забележано кај луѓето со неправилности во исхраната како што се касните оброци или целовремено грицкање. 40 до 50 % луѓето со оштетена гликозна интолеранција ќе се развие дијабетис  тип 2 во рок од 10 години, додека не се превземат превентивни мерки.

Јапонските истражувачи земајќи ги во предвид тежината, полот, возраста, семејна историја на дијабетис, пушење и алкохол, висок крвен притисок и холестерол, заклучиле дека јадењето брзо е само форма што забрзано го зголемува ризикот за развој на гликозна интолеранција.

Напиши коментар